Americká modlitební příručka - Lucius Shepard

 




Americká modlitební příručka je jedna z těch skvělých věcí, které přinesla současná doba.

Čím shrnout tuhle knihu? Autor nenávidí všechny a celou moderní společnost a tenhle jeho román kritizuje všechny tyhle věci.

Hlavním tématem je tady nečekaně náboženství. Dále se dostáváme ke kritice současné posedlosti nakupováním nesmyslných věcí a z konce knihy se blížíme i k otázkám morálky a významu lidského života.

Je to něco co můžeme označit společenským románem s lehkými prvky fantastiky, ale ta fantasy linka jako taková je hodně na vás jako na čtenářích jak si ji vyložíte. Kniha začíná velice konkrétně vykreslenými obrysy děje a prostředí, ale čím hlouběji se ponoříme tím více se z toho stává abstraktní úvaha, která ztrácí na fyzickém významu a hledá příběh spíš v těch úvahových rovinách. Nikdy se úplně neodprosíme od toho fyzického vyprávění, ale je v tom silně cítit, že se jedná o něco co není tak úplně opravdové.

Já s knihou strávila spoustu času. Četla jsem ji dlouho a každá stránka stála za to. Bavily mě postavy, úvahy i prostředí. Hlavní námět knihy je zajímavý a komplikovaný, zároveň drží knihu pohromadě a urve si veškerou vaši pozornost a myšlenky. Je to kus, který se vám zavrtá do hlavy a donutí vás myslet. Místy to bolí, to čtení je těžké, ale stojí to za to.

Za mě veliké doporučení.

Komentáře