Dlouhá cesta na malou rozzlobenou planetu - Becky Chambers

 



Dlouhá cesta na malou rozzlobenou planetu se tváří jako takové klasické, průměrné scifi, přitom vám, ale nabídne mnohem víc. Je to kniha pokrývající mnoho témat. Zajímavě zpracovává koncept vícedruhové společnosti, kde se lidé potkávají s jinými inteligentními tvory různých fyzických i mentálních povah. Zpracování rozdílů a kontrastu mezi těmihle druhy je tady velice chytře a emocionálně napsané. Dokázala jsem se vžít do všech postav, i když přemýšlely úplně jinak než my lidé. Mimo to se kniha lehce věnuje i nějakým psychickým obtížím – jen lehkým a jen lehce, ale přece tam jsou a jsou zpracovány citlivě a příjemně.

Nakonec se z tohohle svazku vyklubal krásný feel good příběh, který mě dojímal každou stránkou.

Je to čtivé. Rychlé, příjemné a zábavné. Nerada jsem knihu opouštěla a s radostí jsem se k ní vracela. Dějí se tam špatné věci. Vidíte boje a válečně založené rasy, přesto je každá stránka jako jedno velké, pevné objetí od autorky, pro všechny, kteří se kdy cítili jiní. Je to příběh, kde předsudky prakticky neexistují, ale všechno není růžové. Příjemná dávka reality kontrastuje s uvolněnou atmosférou příběhu a vytváří to něco krásného.

Většina postav je vybudovaná dobře – je jich tam hodně, ale všichni mají relativně propracované charaktery skládající se z malých drobností, které jim dávají obrovskou plasticitu. Autorka velice hezky pracuje i s mezilidskými vztahy, romantickými linkami a přátelstvími, která se tady tvoří. Celé je to hodně zaměřené na koncept nalezené rodiny a díky tomu je ten příběh velice hřejivým prostředím, kam se heky schovává před komplikovanou realitou.

Má to velký komplikovaný svět, který má zajímavé budování a backstory, která vysvětluje aktuální politické vztahy a nejradši bych o ní měla celou samostatnou knihu. Ještěže z toho světa vyšly další tři knihy. Plánuju se na ně vrhnout hned jak to půjde. Tohle bylo skvělé, krásné a bezpečné čtení.

Skvělá kniha, vážně.

Komentáře