Skandar a přízračný jezdec (2. díl) - A.F. Steadman

Skandar a přízračný jezdec je druhý díl knižní série o mladém klukovi, který jezdí na jednorožci a u toho trochu omylem bojuje se zlem, protože kdo jiný porazí největší hrozbu než jeden čtrnáctiletý chlapec a jeho tři kamarádi?

  #spoluprace @hostbrno





Dobře, tohle znělo lehce ironicky, ale nebylo to tak myšleno. Tahle middle grade záležitost je od podlahy až po strop skvělá. Má mezery? Rozhodně. V ději jsou momenty, které staví trochu moc na principu síly přátelství a trochu moc málo na principu síly racionality. Ale koho zajímá racionální přemýšlení, když čtete knihu o jednorožcích? Mě ne. Teda většinou. Jsou tam jednorožci. A jsou úžasní. Autorka pojala tyhle mytické tvory z trochu jiného pohledu a udělala z nich nebezpečná a divoká zvířata, které našla způsob, jak žít s lidmi ve vzájemné symbióze a přátelském spojení. Myšlenka, na které jsou tady jednorožci vybudovaní je hrozně krásná a už jen díky ní se z příběhu stává bezpečné místo kam se uklidíte, když chcete mít pocit, že je svět fér. 

 V druhé knize bylo mnohem méně světového budování a mnohem méně zvratů, ale bylo tam mnohem více seberozvoje hlavního hrdiny a jeho vztahu s jeho nejbližšími přáteli. Sama si nejsem úplně jistá, jestli jsem kompletně spokojená s tím, jak se tady vyvinula zápletka, protože jak říkám… ne všechno může stát na síle přátelství a jsou tady věci u kterých mi chybí více logiky, která v tamní ideji, že „dobré srdce“ dokáže cokoliv trochu chybí. I přesto je to chytré, čtivé a zábavné. Má to kouzelná místa plná lásky a pochopení a se vší vážností to ukazuje, jak těžké je bojovat s předsudky a nenávistí. Tahle kniha vypráví o tom, že spolknout vlastní pýchu a unáhlené závěry je často to nejlepší co můžeme pro svět udělat. Stejně jako první díl jsem si to moc užila a myslím, že je to jedna z knih, které se v mé poličce bez debaty zařadí vedle Percyho Jacksona a Harry Pottera. Moc doporučuju. Krásné a příjemné čtení. 8/10*

Komentáře