1984 - George Orwell

Dokud nebudou lidé uvědomělí, nebudou se bouřit, a dokud se nevzbouří, nemohou se stát uvědomělými.

Jedno z nejznámějších děl světové literatury v sobě pojí prvky společensko-politického a vědecko-fantastického románu. Je obžalobou diktatury ve všech jejích podobách. Čtenář se ponoří do osudů čestného, citlivého a uvažujícího Winstona Smitha, který se vzepře systému, za což zaplatí krutou daň. Orwell touto knihou předpověděl společenský vývoj a neustále vzbuzuje mezi novými čtenáři nadšení a fascinaci.



Ilustrátor: Matyáš Namai vystudoval Střední školu Reklamní tvorby v Praze v oboru Grafický design. Nyní je výtvarníkem na volné noze zabývající se zejména ilustracemi, komiksem a příležitostnými storyboardy.

 

1984 je anti-utopická klasika z roku čtyřicet devět. Já ji měla na seznamu k přečtení už dlouho a díky spolupráci s KD (Knihy Dobrovský) jsem se konečně odhodlala k tomu si ji přečíst v novém krásném grafickém zpracování. Takže jim děkuji za zaslání jednoho výtisku k recenzi. 

Ačkoli symbolika samotného příběhu a poselství, které se snaží předat dosahuje vysokých standardů, příběh jako takový je naprosto minimální. Orwell po vás chce abyste se zamysleli nad společností, lidskostí a inteligencí v samé její podstatě a sami se rozhodli, jak daleko sahá vaše ochota uvěřit v nepravděpodobné a nepředstavitelné. Po dočtení můžete udělat velkou spoustu závěrů a přemýšlet nad spoustou věcí, které by vám do té chvíle nestály za zájem. Ale příběh? Ten to prakticky nemá. Orwell všechno staví na síle myšlenky a atmosféře, ale jeho děj a zápletka se skládá z dvou bodů zlomu a spousty scének s kupou polemizování nad životem, který si my jako lidé jednadvacátého století místy dokážeme jen těžko představit. Ale co musím uznat? Že to funguje.

Pokud budete 1984 číst ve správný čas a jako správný čtenář, Orwell vás nepochybně zvládne roztrhat svou knihou na kousíčky a to i přes fakt, že příběh jako takový je naprosto minimální. Dokáže vyvolat hodně pocitů skrz málo slov, což je něco co jako čtenář dokážu docenit.

Pořád tak trochu cupitám kolem svého vlastního názoru na tenhle titul.

Orwell je brutální. Grafické zpracování mého vydání jenom podtrhuje tenhle dojem. Čtení je to hutné a náročné na přemýšlení. Jak už jsem řekla – víc to stojí na myšlenkách než na budování příběhu. Mně se to líbilo. Je to zajímavé a chytré čtení, dle mého někdy zahnané až moc za hranici absurdna, ale od toho je to anti-utopický román.

Ze začátku mě to často mátlo. Ten svět není nijak komplikovaný, ale chce to čas, než se člověk chytne a uspořádá si všechny ty prvky, které tvoří celkový efekt.

Co mi dělá radost je ten konec a závěr, se kterým se na vás autor vytasí. Má to sílu, má to efekt, má to myšlenku.

Nedoporučila bych ji každému a věřím, že ne všem to sedne. Ale je to moc zajímavé čtení, pokud se k němu odhodláte.

Já jsem spokojená a zase o jednu klasiku chytřejší.


Nakladatelství: Kontrast


Komentáře