Stínové eso - Amanda Foody (#1. díl trilogie)

 

"Leviho vzhled říkal, že něco prodává, a jeho úsměv zase, že to vážně chcete koupit."

Vítejte ve Městě hříchu, kde vládnou vlastníci kasin, gangy zamořují ulice a za každým stínem se skrývá tajemství.

Enne Salta byla vychována jako správná mladá dáma, a žádná taková dáma by dobrovolně nenavštívila New Reynes, takzvané Město hříchu. Když jí ale zmizí matka, Enne musí opustit svou dívčí školu – a svou pověst – aby mohla sledovat matčinu stopu do města, které nikdo neopustí nezměněn.

Vyděšená a opuštěná Enne má jen jedno jediné vodítko: jméno Levi Glaisyer. Naneštěstí Levi není ten gentleman, kterého očekávala – je to vládce ulice a podvodník. Také je jen jednu platbu od vyřešení jistého investičního podfuku, jenž rychle vychází najevo, takže se nemá čas zabývat cizím příběhem, který vede k nebezpečnému dvojímu životu. Enne mu nicméně nabízí kompenzaci, jež by mohla vyřešit všechny jeho problémy.

Pátrání je vede přes zářivá kasina, ilegální kabarety a do spárů nemilosrdné mafiánské dony. Zatímco Enne odhaluje neskutečná tajemství o své minulosti, Leviho nepřátelé je svírají a zatahují do zvrácené popravčí hry, kterou nelze vyhrát. Aby ho Enne vysvobodila, musí sama sebe ochránit před městem.

A bude muset hrát.



Na tohle? Na tohle jsem se těšila jak na Vánoce. Gangy? Kasina? Karty? Nebezpečí? Drsný hlavní hrdina? Ano prosím, chci víc (a taky chci seriálovou adaptaci!).

Očekávání jsme měla vysoká. Díky spolupráci s Knihy Dobrovský jsem měla možnost vyžádat si svůj výtisk hned po vydání na recenzi. Neváhala jsem ani vteřinu jak moc jsem se těšila.

Ve výsledku to u mě nedopadlo vůbec špatně. Asi se z toho nestane můj oblíbený titul, ale to čtení byl moc fajnový zážitek.

Co na tom cením nejvíc je ta atmosféra. Foody píše hrozně obrazotvorně a líčí město tak živě a barvitě, že přede mnou v průběhu čtení ožívalo v barvách rudých neonů - a bože můj, já to tak milovala. Během čtení jsem se do New Rynes nořila jako do vody a ve chvíli, kdy je člověk pod hladinou, přestává okolní svět existovat a před očima má jen Stínové eso a jeho příběh.

"Říkají, že tohle město je hra, kterou hrají jen lehkomyslní..."

Postavy. Inu… Nemůžu říct, že bych proti těm hlavním hrdinům něco měla, jenom mi přišlo, že autorka skvěle vystavěla odporné a zlé místo, napsala dobré záporáky, ze kterých se vám zvedne kufr, a vy jich tam stejně chcete víc - a do toho pak vhodila Leviho, který prostě nebyl tak badass boss jak bych chtěla. Byl to medvídek – byl zoufalý a potopený okolnostmi a jo, byly tam chvíle, kdy jsem si říkala „ano, tenhle kluk má koule“ ale těch bylo zoufale málo. Nechci říct, že nad ním lámu hůl a vy byste měli taky, nechci říct že je špatná postava. Není jedním z těch plochých charakterů a je tam pořád vidět prostor udělat z něj hrdinu, kterého nám autorka slibuje na začátku, ale kterým tady prostě evidentně není. Foody je dle mého skvělá autorka, z té knížky je to cítit. To jak buduje prostředí, to jak buduje to napětí v romantické lince – je to nádhera. Postupná gradace vztahu Enne a Leviho je velkolepá a já už dlouho něco takového neviděla. To je něco, čeho si na té knížce hrozně cením, protože to rozhodně není samozřejmost. Jenže v prospěch té romantické linky tady autorka obětuje trochu z toho, co by Levi mohl být, kdyby nemusel vyhovovat Enniným standardům. A to mě mrzí. Ale má to další dva díly a já docela dost věřím tomu, že tam to přitvrdí.

Enne tady má skvělý vývoj od nevinné a neposkvrněné školačky k holce z ulice. Na její progres v dalších dílech se těším snad víc než na ten Leviho. Tuším, že malá baletka ještě překvapí.

"Lakota, pýcha a chtíč - to jsou skromné touhy. Po čem Město hříchu skutečně touží je destrukce."

Magie v tomhle? Bomba. Moc se mi líbí ten nápad „talentů“ a toho všeho kolem. Je to dost komplikované na to abych neměla chuť vám to vysvětlovat – zkrátka si myslím, že je to skvěle vymyšlené a zakomponované do příběhu stejně jako do velmi dobře postaveného světa. Dokonce jsou tam vymyšlené vlastní nadávky – to je hrozně hezu a je z toho cítit péče, kterou autorka do knihy vložila.



Čte se to příjemně a rychle. Což nikdy nebývá na škodu. Možná si pak budete jenom nadávat, že to máte za sebou tak rychle. Příběh se nezdržuje zbytečným okecáváním, Amanda má ve zvyku nechodit kolem horké kaše a prostě vás vpustit do akce, takže se prakticky každou stránku něco děje a až do konce se to nezastaví.

Celý nápad knihy se mi přesně trefil do vkusu. Motivy karet a nebezpečného města jsou něco, co mi učarovalo. A to zpracování se stylem psaní v tomhle dílku? Krása střídá nádheru. Má to grády, autorka se nebojí bodnout, když je to potřeba… Jsem spokojená. Očekávání to sice tak úplně nepředčilo, ale naplnilo. A to stačí.

 "Jsi perla nebo jsi kulka?"

Já? Já můžu Stínové eso doporučit. Je to lehké čtení, příjemné a zajímavé. Třeba si to město taky zamilujete. Já kupuju jednosměrnou jízdenku do New Reynes. Tady už mě to nebaví.


Nakladatelství: King cool 

Odkaz na e-shop KD: https://www.knihydobrovsky.cz/kniha/stinove-eso-293483408

 

Komentáře