Jak hacknout zlomené srdce - Kristin Rockaway

Mel Stricklandová se přes den trápí na helpdesku ve firmě pro start-upy. Její práce je pomáhat namyšleným programátorům, co si nedokážou spravit ani vlastní počítač a přitom mají vymýšlet geniální nové podnikatelské záměry. Po večerech chodí Mel na pochybná rande domluvená přes seznamkovou aplikaci Fluttr. Jedna schůzka je horší než druhá, a když jí zase jednou přijde místo normální zprávy fotka pánského přirození, rupnou jí nervy. Sama je výborná programátorka, a tak vytvoří vlastní aplikaci, kam můžou ženy psát recenze na muže, co se neumí chovat. Jmenuje se JerkAlert a okamžitě se rozšíří po celém internetu.


A Mel má najednou plné ruce práce. Aby toho nebylo málo, její skoro přítel, Alex Hernandez (jediný z jejích kolegů, co není úplný kretén) nemá ani tušení, že populární aplikaci vymyslela ona. Melanie je postavena před těžké rozhodnutí, které jí buď zničí kariéru, vztah a přátelství kolem, nebo jí navždycky změní život.



Za možnost si knihu přečíst děkuju Knihám Dobrovský, kteří mi knížku zaslali na recenzi v rámci naší dlouhodobé spolupráce (ne, pořád jsem nezpracovala že s nimi spolupracuju. Ale to jen tak na okraj. Teď už k té recenzi).

"Nechtěla jsem nechat jen tak unášet proudem. Chtěla jsme se řítit po dálnici s pedálem na zemi a vzlétnout. Problém byl, že se mi asi zaseknul plyn." 

Mezi romantickýma knížkama, na které narážím poslední dobou je tohle docela jednorožec. Líbilo se mi to, bavilo mě to, užila jsme si to – a víc jsem od toho nechtěla.

Ale asi bych to nekvalifikovala úplně jako romantiku. V knížce chybělo nějaké jiskření mezi hlavními hrdiny, nějaká ta zamilovaná energie, která vás nutí se křenit a ve chvíli kdy se konečně políbí tančit po pokoji. Romantika se tam zakládala spíš na tom, že Mel řešila otázku důvěry ve svého partnera a nějak se snažila vypořádat s tím, že je ofiko ve vztahu. To jestli s tím pracovala dobře je věc o které bych teoreticky mluvit mohla. Ale mluvit o ní nechci. Nemyslím, že se chovala špatně a naprosto ji jako postavu respektuju. Z druhé strany mi to nepřijde jako úplně dobře pojmutá romantická linka obecně. Něco tomu chybělo. A tím jak si nebyla jistá, jestli Alexovi věří a neustále proti němu hledala důkazy jsem k němu pak neměla vůbec kladný postoj a nedokázala jsem si ho oblíbit, což dost zabíjelo možnost jakéhokoliv štěstí z konce a pocitu „prožívání“ příběhu jako takového.

Asi ale chápu záměr i důvody. Tahle knížka je primárně o feminismu a nějaké formě girlpower. Kompletně je to vlastně celé o tom jak se Mel snaží vysvobodit z práce kde se k ní chovají odporně a hledá si svojí vlastní cestu ve světě programátorství, protože „ženy programovat neumí“ a ona chce tuhle pitomost smazat ze světa a dokázat, že i ženy jsou v tom dobré. K tomu se do toho přidal svět online seznamek, který zkrátka a dobře neplodil hodné chlapy po stovkách, že ano, a ji to docela štvalo tak na tom udělala kariéru. Což je super myšlenka. Ale někdy to už šlo do toho obráceného extrému, kdy byli chlapy ti zlí a ženy hodné, protože ty vole já nevím co. Například v JerkAlertu – recenzovaly se tam profily chlapů v online seznamkách. A když někdo navrhnul, že by se tam měly recenzovat i ženské, hlavní hrdinka se zděsila. Proč? Proč na ně platí dvojí metr? Tohle mi trochu vadilo. Mělo to své poselství, které bylo fajn. Ale místy mi to přišlo prostě… moc.

Ta knížka měla neuvěřitelné tempo. Neustále jsem si opakovala „už jenom jednu kapitolu“ protože jsem ráno vstávala a potřebovala jsem jít spát, ale když ono to bylo tak napínavé! Beze srandy – nešlo se odtrhnout. Autorka rozhodně umí psát.

Celý ten příběh měl hlavu i patu. Postavy dělaly v rámci možností racionální kroky a dávalo to smysl. Je to už za hranicí YA romance. Už je to hodně ten dospělácký svět a opravdu závazně vážné vztahy s lidma co si vydělávají peníze a pracují na kariéře, což je přesný opak teenage drama ze střední, že ano.



Vlastně nevím, jaký z toho mám pocit. Rozhodně to nebyla špatná knížka. Bavilo mě to, je to hodně feel-good jednohubka na jeden večer. Ale mělo to mezery. Něco tomu hrozně chybělo. Ta knížka není špatně napsaná, dává smysl – je to dobrá kniha. Ale chybí jí takové to „wow“ díky čemuž vám zůstane v hlavě a budete ji chtít ve svojí knihovně. Je to průměr. Věřím, ale že zaujme a pobaví.

6/10*

-

Počet stran: 314

Nakladatelství: Red

Žánr: Romantika

Komentáře